ویندوز ۱۱ در مقابل ویندوز ۱۰: آیا باید سیستمعامل جدید را نصب کنیم؟
پیشتر مطلبی را منتشر کردیم با این مضمون که ویندوز ۱۱ یک سری نقاط ضعف دارد که شاید به مذاق هر کاربری خوش نیاید بخواهد ویندوز ۱۰ را که به تمام قابلیتهای آن عادت کرده رها و سیستمعامل جدید را نصب کند. چون مهمترین قابلیت ویندوز ۱۱ که آن را از سایر ویندوزها متمایز میکند، امکان پشتیبانی از اپلیکیشنهای اندرویدی است که آن هم هنوز آماده نشده و مایکروسافت در حال کار روی آن است. بنابراین شاید برای برخی از کاربران، ویندوز ۱۱ باید چیزی فراتر از آنچه که گفته میشود را ارائه دهد.
در درجهی نخست باید بگوییم همانند ویندوز ۱۰ که ارتقا از ویندوز ۷ و ۸٫۱ به آن رایگان بود، ویندوز ۱۱ هم در صورتی که بخواهید از نسخهی قبل به آن کوچ کنید، رایگان خواهد بود. اما همانطور که گفته شد، یک سری پیشنیاز سختافزاری وجود دارد که حتما باید آنها را داشته باشید تا بتوانید ویندوز جدید را نصب کنید. از جمله این موارد باید به TPM 2.0 اشاره کرد که در مطلبی در رابطه با آن توضیح داده بودیم.
البته کاربرانی که از دستگاههای جدید مایکروسافت بهره میبرند، یا سیستمهای جدیدی که ویندوز ۱۰ در آنها نصب شده است، بدون مشکل میتوانند به ویندوز ۱۱ آپدیت کنند. خود شرکت هم سرعت عرضهی این آپدیت را برای سیستمهای واجد شرایط افزایش داده و اکنون به نظر میرسد تمام کسانی که امکان ارتقا به این سیستمعامل را داشتند، اکنون به احتمال زیاد باید به آن دسترسی داشته باشند.
همانطور که در بالا اشاره شد، ویندوز ۱۱ را حتی میتوان با دور زدن محدودیتهای مایکروسافت، روی سیستمهایی که سختافزار مورد نیاز را ندارند هم نصب کرد. برای انجام این کار باید تغییراتی را در رجیستری ویندوز اعمال کرد که البته گفته میشود مایکروسافت شدیدا با انجام این کار مخالف است و آپدیتهای مهم امنیتی را برای این دسته از کاربران عرضه نمیکند.
اگر قصد دارید به ویندوز ۱۱ کوچ کنید، به خاطر داشته باشید فقط ۱۰ روز زمان دارید تا در صورت پشیمانی، به ویندوز ۱۰ بازگردید. بنابراین حتما در تصمیمگیری دقت لازم را به خرج دهید و طی این دو روز، حسابی ویندوز جدید را مورد بررسیهای موشکافانهی خود قرار دهید تا اگر رضایت شما را جلب نکرد، بتوانید به ویندوز ۱۰ بازگردید. چون اگر بعد از ۱۰ روز بخواهید ویندوز ۱۰ را نصب کنید باید اطلاعات خود را کاملا پاک کنید. البته یک سری از کاربران حرفهای هر دو ویندوز را با هم نصب میکنند که اندکی ریسک هم دارد.
با این تفاسیر، باید تصمیم بگیرید که میخواهید به ویندوز ۱۱ کوچ کنید یا خیر. به خاطر داشته باشید ویندوز جدید یک سری قابلیتهای جدید و جذاب دارد و یک سری از قابلیتهای خوب هم از آن حذف شدهاند و از طریق فروشگاه ویندوز در دسترس قرار دارند. همچنین اگر گیمر باشید، ویندوز ۱۱ یک سری قابلیتهای انحصاری برای شما دارد که از جمله این موارد میتوان به HDR خودکار، Direct Storage برای برقراری سریعتر ارتباط بین گرافیک و حافظهی SSD و بهبود تجربهی گیمینگ در حالت Windowed (غیر تمامصفحه) اشاره کرد.
ویندوز ۱۱ در مقابل ویندوز ۱۰: تفاوت عملکرد
در مقایسه با ویندوز ۱۱، ویندوز ۱۱ اندکی سرعت کامپیوتر شما را بهبود میبخشد. مایکروسافت هم در یک ویدیو از طریق یوتیوب، به برتری سیستمعامل جدید خود از این حیث اشاره کرد و گفت که سرعت بالای ویندوز ۱۱ بیشتر به خاطر نحوهی مدیریت آن روی منابع پردازشی سیستم است. به این صورت که این سیستمعامل اکنون بسیار بهینه شده و میداند باید چه سختافزاری را تا چه اندازه درگیر کند.
طبق گفتههای مایکروسافت، ویندوز ۱۱ اکنون تمام تمرکز خود را روی اپلیکیشنی میگذارد که در حال اجراست و به نوعی منابع سیستم را تحت اختیار آن در میآورد تا کاربر بدون هیچ مشکلی نظیر کندی یا لگ، به انجام کار خود با آن برنامه بپردازد. مایکروسافت در تستهای خود، در حالی که فشار پردازندهی مرکزی روی ۹۰٪ قرار داشت، فایل اکسل حجیمی را باز کرد تا نشان دهد چگونه در ویندوز ۱۱ علیرغم فشار سختافزاری بالا، سیستم میتواند تمرکز خود را روی اپلیکیشن در حال اجرا بگذارد و آن را در اولویت قرار دهد. شرکت ردموندی میگوید در بخش Shell ویندوز که در واقع منوی استارت و جلوههای بصری از آن قدرت میگیرند هم همین سیستم مدیریت منابع به کار گرفته شده است تا همه چیز به بهینهترین شکل ممکن اجرا شود.
سایر تغییرات مربوط به عملکرد در ویندوز ۱۱ به شرایطی باز میگردد که ویندوز را از حالت خواب یا همان Sleep بیدار میکنید. طبق گفتههای مایکروسافت، حافظهی رم اکنون در حالت خواب، فعال میماند در حالی که سایر بخشها هیچ فعالیتی ندارند. این باعث میشود وقتی سیستم مجهز به ویندوز ۱۱ را از حالت خواب روشن میکنید، ۲۵٪ سریعتر از ویندوز ۱۰ بوت میشود.
از آنجایی که مرورگر Edge در ویندوز ۱۱ مرورگر پیشفرض و انتخابی است، یک سری مزیتهای خوبی هم وجود دارد که به لطف آن میتوانید تجربهی کاربری خود را بهبود ببخشید. مایکروسافت میگوید این مرورگر این امکان را در اختیار کاربران قرار میدهد تا یک سری از تبها را به حالت خواب ببرد تا بدین ترتیب ۳۲٪ در مصرف رم و ۳۷٪ در مصرف پردازنده صرفهجویی شود. از جمله سایر قابلیتهایی که باعث بهبود عملکرد ویندوز ۱۱ شده، اشغال فضای کمتر توسط اپلیکیشنها و حافظهی کش مرورگر است. به این صورت که در ویندوز ۱۱ فعالیت پسزمینه به شکل محسوسی کاهش پیدا کرده و سرعت اجرای اپها هم به شکل محسوسی افزایش پیدا کرده است.
ویندوز ۱۱ در مقابل ویندوز ۱۰: باگها
ویندوز ۱۱ جدیدترین سیستمعامل مایکروسافت است؛ بنابراین طبیعی است که باگ داشته باشد. ویندوز ۱۰ را به خاطر دارید؟ در سال ۲۰۱۵ این سیستمعامل به تنهایی باعث شد ویندوز موبایل به ورطهی نابودی کشانده شود چون آنقدر باگ داشت که کاربران را به ستوه آورد. از طرفی در کامپیوترهای شخصی هم عملکرد این سیستمعامل اصلا خوب نبود اما مایکروسافت یکی دو سال بعد، آنقدر آپدیت برای آن منتشر کرد که ویندوز ۱۰ بالاخره به پایداری رسید.
انتظار میرفت ویندوز ۱۱ هم به خاطر تغییرات بزرگی که در مقایسه با ویندوز ۱۰ داشت، باگهای زیادی داشته باشد اما خوشبختانه طبق تجربهی شخصی، این باگها نه از لحاظ تعداد و نه از لحاظ شدت، در حد و اندازههای باگهای ویندوز ۱۰ نبودهاند. مایکروسافت هم بلافاصله بعد از هر مشکلی، آپدیتهایی را منتشر میکند تا کاربران دچار مشکل نشوند.
نمیگوییم ویندوز ۱۱ باگ ندارد، اتفاقا تعداد باگ زیاد است، اما در مقایسه با ویندوز ۱۰ زمانی که نخستین بار عرضه شده بود، واقعا تعداد باگهای آن کم و قابل تحمل هستند. هرچند ویندوز ۱۰ اکنون دیگر باگ عجیب و غریبی ندارد و توانسته به پایداری کامل برسد. البته هر دو سیستمعامل در حال حاضر یک باگ مشترک دارند. احتمالا شنیدهاید که با یک سری از پردازندههای ساخت AMD از سری رایزن مشکل داشته و در انجام کارهای روزمره، لگ دارند. این به خاطر یک باگ سختافزاری است و ربط مستقیمی به ویندوز ندارد. AMD اعلام کرد در ماه مه ۲۰۲۲ یعنی در ماهی که در آن قرار داریم، آپدیتی را برای مادربردهای خود منتشر و این مشکل را برطرف خواهد کرد. در حال حاضر به لطف توضیحاتی که مایکروسافت در منتشر کرده، میتوان با استفاده از تراشهی اکسترنال TPM، این مشکل را برطرف کرد.
یک باگ دیگر که در همان نسخههای اولیهی ویندوز ۱۱ مشاهده شد، باعث میشد سیستمهای مجهز به تراشههای AMD در انجام بازیها تا ۱۵٪ افت داشته باشند که البته اکنون برطرف شده است. همچنین عملکرد SSDها هم در مقطعی با افت مواجه شده بود که این مشکل را هم مایکروسافت با ارائهی آپدیتی برطرف کرد.
یک مشکل اساسی که ویندوز ۱۱ دارد، در واقع همان چیزی است که این سیستمعامل در آن بسیار خوب عمل میکند؛ یعنی عملکرد رم. در واقع در حالت عادی وقتی کار سبکی انجام میدهید، مدیریت رم عالی است، اما وقتی فایلهای متعددی را باز کنید، میبینید که فضای زیادی از رم اشغال میشود و حتی بعد از اینکه آن فایلها را میبندید هم فضای اشغالشده به صورت کامل خالی نمیشود. البته این مشکل برای همه پیش نیامده اما همچنان وجود دارد. ولی در ویندوز ۱۰ که دقیقا در مقطعی با همین مشکل مواجه شده بود، دیگر شاهد آن نیستیم.
البته شاید یک سری از باگها برای همه وجود نداشته باشد یا حتی حل شده باشد. برای مثال در ویندوز ۱۱ نمیشود گاهی اوقات، بخشی از فایلهای روی صفحه را درگ کرد، مصرف گرافیک و پردازنده در صورت اجرای چندین فایل به شدت افزایش پیدا میکند و بسیاری موارد دیگر که بیان تک تک آنها از حوصلهی متن خارج است. برای اینکه باگهای ویندوز ۱۱ را مشاهده کنید کافی است عبارت Feedback Hub را در قسمت جستوجوی ویندوز وارد کرده و اپلیکیشنی را که مایکروسافت برای ارسال بازخورد طراحی کرده را باز کنید. در پنل باز شده با کلیک روی قسمت Feedback میتوانید باگهایی را که کاربران به خاطر آنها به مایکروسافت بازخورد دادهاند مشاهده کنید یا حتی به آنها رأی بدهید.
تفاوت بین منوی استارت و تسکبار
یکی از بخشهایی که ویندوز ۱۱ در آن به شکل محسوسی در مقایسه با ویندوز ۱۰ تغییر کرده، منوی استارت و تسکبار است. نمیتوانیم بگوییم این تغییرات مثبت بوده یا منفی اما به شخصه منوی استارت قدیمی را بیشتر میپسندیدم. در ویندوز جدید، تسکبار به وسط آمده که البته امکان جابهجایی آن به سمت چپ هم وجود دارد و امکان درگ کردن آیکن یک برنامه و اضافه کردن آن به تسکبار هم وجود ندارد.
اگر بخواهید تمام اطلاعات را یکباره در منوی استارت مشاهده کنید، ویندوز ۱۱ این کار را به خوبی ویندوز ۱۰ انجام نمیدهد. اما یک سری نکات مثبت هم در رابطه با این منوی استارت وجود دارد که از جمله مهمترین آن میتوان به سادهتر شدن آن اشاره کرد. شما اکنون فقط لیست اپلیکیشنها و اسناد پراستفاده را مشاهده میکنید و نه چیز دیگر. هرچند در نگاه نخست شاید همه چیز شلوغ به نظر برسد و شاید هم طول بکشد تا به آن عادت کنید.
در تسکبار هم همانطور که گفته شد تغییرات زیادی صورت گرفته است. کورتانا اکنون حذف شده و آیکن جستوجو جای آن را گرفته است. اگر بخواهید از کورتانا استفاده کنید باید اپلیکیشن آن را دانلود و نصب کنید. تایملاین ویندوز هم دیگر در ویندوز ۱۱ وجود ندارد. مایکروسافت تصمیم گرفت این قابلیت را حذف و به جای آن از امکان همگامسازی مایکروسافت اج رونمایی کند. در آن قسمتی هم که تایملاین وجود داشت، اکنون شاهد آیکن مربوط به دسکتاپ مجازی هستیم.
یک تغییر بزرگ دیگر این است که آیکنی برای ویجتها در نظر گرفته شده که در سمت چپ تسکبار دیده میشود. با کلیک روی این آیکن میتوانید به تمام ویجتهای خود به صورت یکجا دسترسی داشته باشید. البته این آیکن دمای هوای منطقهی شما را نشان میدهد اما وقتی روی آن کلیک کنید، شما را به منوی ویجتها هدایت میکند. لازم به ذکر است به زودی پشتیبانی از ویجتهای شخص ثالث هم به ویندوز ۱۱ اضافه میشود تا بدین ترتیب هر اپلیکیشنی، ویجت مخصوص به خود را داشته باشد و این واقعا عالی و کاربردی خواهد بود.
این چیزها هم کاملا طبیعی است. ویندوز ۱۱ به تازگی عرضه شده و اصلا نباید انتظار داشته باشیم زمین تا آسمان با ویندوز قدیمی تفاوت داشته باشد. مایکروسافت البته در حال کار روی قابلیتهای بیشتر است و میخواهد در آیندهای نزدیک آنها را به ویندوز ۱۱ اضافه کند. از جمله این موارد میتوان بهبود اجرای اپلیکیشنهای اندرویدی در ویندوز و همچنین امکان ساخت و پین کردن پوشه به فایل اکسپلورر اشاره کرد.
مولتی تسکینگ و پشتیبانی از مانیتور اکسترنال
شاید در رابطه با اینکه مایکروسافت ویندوز ۱۱ را از لحاظ مولتی تسکینگ بهبود بخشیده شنیده باشید. در عمل هم دقیقا همینطور است. ویندوز ۱۱ برای انجام چندین کار به صورت همزمان، سیستمعامل توانایی به حساب میآید. هرچند باگهایی وجود دارد اما با در نظر نگرفتن آنها، میتوان پیشرفت را به چشم دید. برخیها انتظار داشتند این قابلیتها به ویندوز ۱۰ هم اضافه شود اما خبر بد این است که مایکروسافت آنها را به صورت اختصاصی برای ویندوز جدیدش طراحی کرده است.
در ویندوز ۱۱ کاربران میتوانند عملکرد سیستم را در مولتی تسکینگ از طریق بخش Snap Layouts بهبود ببخشند. این قابلیت وقتی نشانگر ماوس را روی آیکن مربع (بزرگ کردن پنجرهی در حال اجرا) میبرید، حالتهای مختلفی را که پنجرهها میتوانند در کنار هم قرار بگیرند را به شما نشان میدهد که طبق نیاز خود میتوانید یکی را انتخاب کنید. در ویندوز ۱۰ نه این کار به این آسانی صورت میگیرد و نه با این کیفیت.
پشتیبانی از مانیتور اکسترنال هم در ویندوز ۱۱ بسیار بهتر شده است. این سیستمعامل اکنون میتواند به خاطر بسپارد چه پنجرههایی را روی مانیتور اکسترنال خود باز گذاشتهاید. سپس آنها را ذخیره کرده و وقتی که مانیتور را بعد از قطع اتصال، دوباره به سیستم وصل کنید، با همان ترتیب پنجرهها را به نمایش میگذارد. این اتفاق در ویندوز ۱۰ رخ نمیداد و یکی از بزرگترین مشکلات این سیستمعامل به حساب میآمد و میآید که خوشبختانه در ویندوز ۱۱ خبری از آن نیست.
یک آپدیت اخیر هم از سوی مایکروسافت منتشر شده که به کاربران اجازه میدهد تاریخ و ساعت را روی تمام مانیتورهای خارجی خود تماشا کنند. اینطور که به نظر میرسد، شرکت آمریکایی میخواهد امکانات بیشتری را به Snap Layouts ویندوز ۱۱ اضافه کند که از جمله این موارد میتوان به کشیدن یک پنجره به وسط صفحه برای مشاهدهی حالتهای مختلف قرارگیری پنجرهها در کنار هم اشاره کرد.
حالت تبلت
در ویندوز ۱۰، حالت تبلت نسبتا قدیمی است و سیستم شما را به یک منوی استارت تمام صفحه تبدیل میکند. در ویندوز ۱۱ دیگر خبری از این حالت نیست. در واقع اکنون حالت تبلت بیشتر تجربهای شبیه به آیپد را برای شما به ارمغان میآورد و میتوانید به راحتی بین حالت دسکتاپ و تبلت سوییچ کنید. این تغییرات را خصوصا در صفحههای لمسی بیشتر حس خواهید کرد. مایکروسافت حتی برای باز و بسته شدن پنجرهها و سوییچ بین دسکتاپها هم جلوههای بصری جذابی را در نظر گرفته که تجربهی کاربری را بهبود میبخشد. هیچ یک از این حالتها در ویندوز ۱۰ دیده نمیشوند و نمیدانیم چرا مایکروسافت آن را بهتر نمیکند.
فروشگاه مایکروسافت استور
فروشگاه مایکروسافت استور در ویندوز ۱۱ به نقطه عطف این سیستمعامل تبدیل شده است. اگرچه از لحاظ ظاهری فرق خاصی را بین آنها مشاهده نمیکنید، اما این فروشگاه اکنون به لطف فروشگاه آمازون، از اپهای اندرویدی محدودی هم به صورت بومی و بدون نیاز به شبیهساز پشتیبانی میکند. این قابلیت در ویندوز ۱۰ وجود ندارد چرا که ویندوز ۱۱ آن را به خاطر وجود قابلیت جدیدی تحت عنوان Windows Subsystem for Android در اختیار دارد. همچنین در فروشگاه ویندوز ۱۱ امکان دانلود فایلهای win32 نظیر فایرفاکس هم وجود دارد که در ویندوز ۱۰ شاهد چنین چیزی نیستیم.
این فروشگاه بخش کوچکی از تلاشهای مایکروسافت برای افزایش تعداد اپلیکیشنهای پلتفرم ویندوز است. جالب است بدانید حتی فروشگاه اپیکگیمز هم در حال حاضر در فروشگاه مایکروسافت حضور دارد و شرکت آمریکایی هم هیچ کارمزدی از آن دریافت نمیکند. حرکت جالبی که به امید افزایش تعداد اپلیکیشن و ایجاد انگیزه برای توسعهدهندگان صورت گرفته و باید دید چه نتیجهای میدهد.
- مایکروسافت در حال تست اندروید ۱۲.۱ برای ویندوز ۱۱ است
سازگاری
برای بسیاری از کاربران، تفاوت بین ویندوز ۱۰ و ۱۱ بیشتر به خاطر سازگاری آنهاست. ویندوز ۱۱ را شاید بتوان تنها سیستمعامل مایکروسافت دانست که برای نصب آن، یک سری پیشنیاز سختافزاری وجود دارد. اگر صحبتهای رسمی مایکروسافت ملاک باشد، کاربرانی که بخواهند بدون هیچ دردسری از ویندوز ۱۱ بهره ببرند باید پردازندهای نسل ۸ یا جدیدتر اینتل و یا پردازندههای AMD رایزن سری ۲۰۰۰ یا بالاتر را روی سیستم خود داشته باشند.
با این سیاست، بسیاری از کاربران سیستمهای رومیزی دستشان از ویندوز جدید کوتاه شد و نمیتوانند آن را نصب کنند. پردازندههای نسل ۸ اینتل سال ۲۰۱۷ و تراشههای سری رایزن ۲۰۰۰ هم در سال ۲۰۱۸ از راه رسیدند. به عبارتی سادهتر، اگر کامپیوتر شما بیش از ۴ سال عمر داشته باشد، احتمالا نمیتوانید ویندوز ۱۱ را روی آن نصب کنید و باید به فکر خرید یک سیستم جدید باشید. این موضوع هم میتواند در تصمیمگیری بین این ویندوز و ویندوز ۱۰ نقش بسیار مهمی داشته باشد.
یک مورد دیگر هم چیپ TPM 2.0 است که در بسیاری از سیستمهای جدید در دسترس قرار دارد. علاوه بر اینها، حالت بوت هم باید روی UEFI Secure Boot قرار داشته باشد. اگر پردازندهی شما جدید باشد، هیچ نگرانی از بابت موارد یادشده نخواهید داشت.
همانطور که در ابتدا هم گفته شد، یک راهی برای دور زدن محدودیت مایکروسافت و نصب ویندوز ۱۱ روی سیستم قدیمی وجود دارد اما ما آن را به شما توصیه نمیکنیم. چون مایکروسافت شدیدا روی این موضوع حساسیت نشان داده و مدعی شده برای این سیستمها آپدیتهای امنیتی و ضروری را ارسال نمیکند. اگر باز هم میخواهید این کار را انجام دهید، میتوانید از ابزار Media Creation Tool استفاده کنید که نیازمندی سختافزار را بررسی نمیکند.
پشتیبانی و چرخهی آپدیت
مایکروسافت میخواهد ویندوز ۱۰ را تا سال ۲۰۲۵ به روزرسانی کند. حرکتی تحسینبرانگیز که باعث میشود این سیستمعامل، ۳ سال دیگر در چرخهی آپدیت شرکت باقی بماند و مجموعه مدت زمان پشتیبانی آن هم به ۱۰ سال برسد. اخیرا هم اعلام شده که این ویندوز سالی یکبار آپدیت دریافت میکند. جدیدترین آپدیت این سیستمعامل هم در نوامبر (اواخر پاییز) امسال عرضه میشود.
ویندوز ۱۱ اما حالا حالا هم تحت پوشش مایکروسافت قرار دارد و به این زودیها بازنشسته نمیشود. این سیستمعامل تازه قرار است کلی قابلیت جدید هم دریافت کند و این یعنی تجربهی کار با آن از آنچه که اکنون میبینیم هم عالیتر خواهد بود. بنابراین اگر جدیدترین و منحصر بفردترین تجربهها را میخواهید، ویندوز ۱۱ میتواند نیاز شما را برطرف کند.
دیدگاه خود را بنویسید